В рубриката Денят като гозба на Фокус този път ви представяме рецепта за шопска

...
В рубриката Денят като гозба на Фокус този път ви представяме рецепта за шопска
Коментари Харесай

Шопска салата и пастет от пъстърва

В рубриката  " Денят като манджа "  на  " Фокус "  този път ви представяме рецепта за шопска салата и пастет от пъстърва от Шеф Таньо Шишков.

“Придържайки се още веднъж към усета на Балканите и към териториалността на нашата кухня, защото е доста мъчно да приказваме за Българска национална кухня, при все че, че Балканите са една извънредно затворена микросистема от  кулинарни усети, затворена микросистема от предписания. Много е мъчно нали, в случай че кажем, че мусаката е българска - Гърция и Турция ще ни я завладяват. Ако кажем, че е гръцка - ще се случи противоположното. Има доста забавен образец, по какъв начин назоваваме в България салатата от домати, краставици, зелени чушки, локалното ни сирене. Наричаме я “Шопска салата ".

В Гърция обаче я назовават Гръцка салата. Само че те не употребяват краве сирене, а употребяват “Фета ", което е тяхното локално сирене. В Сърбия е назовават Сръбска салата и те употребяват тяхното локално овче сирене. Но основата на салатата е една и съща, в този момент дали някой някъде ще постави лук и маслини е въпрос по-скоро на усета на дадените фамилии. Пак споделям, тук приказваме за предписания от преди 300 години, съответните артикули са въпрос на избор на дадени семейства. А другояче названието “Шопска салата " доста добре знаете идва от “Балкантурист " - желали сме да имаме ядене, с което да не се изложим. Разбира се, няма какво да се изразим с тази прелестна салата, сезонни пресни зеленчуци, хубаво локално сирене и по тази причина сме решили да я назовем “Шопска салата " и да я патентоваме ", описа Шеф Шишков. 

" Една от обичаните ми риби в България, изобщо на целия Балкански полуостров, а за какво не и в света, а точно пъстървата. Дъговата пъстърва е извънреден образец, още известна като балканка, една от може би най-вкусните риби. По отношение на това дали е потребна? В смисъл равнището й на полза няма да го разясня, защото не съм диетолог. Второ, всяка храна, когато е част от разнообразна диета, тя е потребна по собствен метод несъмнено, стига индивидът да няма хранителни непоносимости или хранителни диети, които би трябвало да съблюдава, заради здравословен темперамент. 

От тази пъстърва обаче, аз  предлагам да създадем един пастет, с цел да разчупим малко стигмата на това, че една риба би трябвало да е пържена, или на скара, или на фурна. Ние ще я сготвим на пара, след което ще я обезкостим. Ще я овкусим със сол, пипер, с малко лой, ще я намачкаме. И тук е моментът, в който, в случай че желаеме, можем да интегрираме малко хумус в този пастет. Може да интегрираме някакъв тип ядков тахан, можем да интегрираме даже крема сирене, в случай че желаеме. По този метод ще обогатим усета, ще я създадем по-хранителна, по-разнообразна и можем да я поднесем с прясно изпечен самун, в случай че имаме нерви да си печем самун. Ако не има задоволително доста крафт пекарни към този момент в огромните градове ", сподели още той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР